Voor de meeste naties is een nationale feestag een moment waarop het land samenkomt om een moment in hun geschiedenis te vieren. In Frankrijk is dit echter niet meer het geval met “Bastille-dag” of Quatorze Juilet. Zo zijn er steeds meer mensen die de feestdag liever niet vieren en hier een goede reden voor hebben. Wil je er zelf meer over te weten komen? Lees dan snell verder.
Wat is Quatorze Juillet?
Quatorze Juilet, beter bekend Bastille dag, is een nationale feestdag in Frankrijk die over het hele land op 14 juli gevierd wordt. Men viert op deze dag het evenement dat zich in 1789 plaatsvond: De bestorming van de Bastille gevangenis in Parijs. Dit evenement was ook de start van de Franse revolutie en zorgde er uiteindelijk voor dat het land van een monarchie naar een democratie overging!

De revolutie zorgde voor verschillende voordelen voor het normale volk in Frankrijk. Zo kreeg de middenklasse meer macht en de geetenlijke en de adel kregen steeds minder macht op de overheid. De dag 14 juli, werd in 1880 voor het eerst bekroond als een nationale feestag. Dit wordt nog steeds elk jaar gevierd, vooral in Parijs!
Waarom haat de Franse bevolking “Quatorze Juillet”?
Hoewel het feest een herdenking is van een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Frankrijk, zijn er niet veel mensen die deze feestag leuk vinden. Dit komt doordat het in de afgelopen jaren steeds slecht afloopt doordat jongeren en de politie het tegen elkaar opnemen. De Banlieus, een groep jongeren, zorgt voor chaos en zoet actief naar een confrontatie met de politie. Dit doen ze door bijvoorbeeld het vuurwerk, wat bedoeld is om de dag te vieren, te richten op de politie.
Dit zijn geweldadige activiteiten die er tegenwoordig op deze nationale feestdag voorkomen. Het zorgt er dus voor dat lokale mensen helemaal niet uikijken naar hun vrije dag!