Anemoonvissen Krimpen Om te Overleven in Extreme Hitte! - Daily Base
Anemoonvis in water
Home » Anemoonvissen Krimpen Om te Overleven in Extreme Hitte!

Anemoonvissen Krimpen Om te Overleven in Extreme Hitte!

door John

Klimaatverandering is iets waar de meeste mensen actief tegen proberen te strijden. Echter zijn wilde dieren niet in staat om dit voor zichzelf te kunnen doen. Zo zijn koraalriffen bijvoorbeeld en al het leven in de koraalriffen een van de eerste groepen die hier last van hebben. Echter hebben we recent ontdekt dat er verschillende dieren unieke overlevingsstrategieën gebruiken om in leven te blijven. Anemoonvissen, beter bekend als clownvissen of “Nemo”, zouden namelijk krimpen wanneer het water extreem opwarmt. Lees snel verder om er meer over te weten te komen.

Krimpen als overlevingsstrategie

In een wereldwijd onderzoek ondtekten wetenschappers dat meer dan 75% van de onderzochte clownvissen kleiner werd. De vissen zouden zich fysiek aanpassen door te krimpen, om zich te kunnen beschermen tegen temperatuursverschillen. Dit fenomeen verhoogde de kans op het overelven van de extreme hitte met 78%.

Anemoonvis naast koraal
Credit: Wild van Freek

Hoewel het geen instant verkleining is, gaat de verandering in grootte wel zeer snel. Hierdoor denken de wetenschappers dat het een directe reactie is op thermische stress. Daarnaast denken onderzoekers dat hormonale processen een rol spelen bij deze aanpassing.

Wat betekent dit voor de anemoonvis?

De anemoonvis, beter bekend als clownvis, leeft in nauwe symbiose met zeeanemonen. Door kleiner te worden, vermindert hun energieverbruik en kunnen ze beter omgaan met hogere temperaturen en verminderde zuurstofniveaus. Echter heeft de verkleining van het lichaam ook verschillende nadelen. Zo zouden kleinere vissen namelijk voor minder nakomelingen zorgen, waardoor de populatie op lange termijn ook zou kunnen krimpen. Hierdoor bestaat er een kans dat de vissoort uiteindelijk zou uitsterven.

De resultaten van het onderzoek werpt nieuw licht op hoe zeedieren zich zeer snel kunnen aanpassen aan de verandering van hun omgeving. Het roept echter ook meer vragen op over hun kansen om te overleven in een omgeving die continue warmer wordt. Het is dus belangrijk dat ze goed in het oog gehouden worden en dat we zo snel mogelijk de klimaatsverandering onder controle krijgen.

Credit:

  • Onderzoek: Science Advances, 2025. DOI: 10.1126/sciadv.adt7079