We gaan allemaal wel eens door een moeilijke emotionele periode. Soms kan dit zorgen voor heel wat emotionele pijn, maar onderzoek heeft echter aangetoond dat het ook letterlijk iets met je hart kan doen. Het zogenaamde gebroken hart syndroom zou namelijk niet alleen ernstig zijn, maar ook dodelijker zijn voor mannen. Wil je er meer over te weten komen? Lees dan snel verder.
Wat is het gebroken hart syndroom precies?
Het gebroken hart syndroom, officieel takotsubo cardiomyopathie genoemd, is een acute aandoening van de hartspier. Deze aandoening treed vaak op na extreme emotionele of fysieke stress. Denk aan een plotseling overlijden van een geliefde, een echtscheiding of ander ingrijpend trauma. De symptomen lijken sterk op die van een hartaanval: pijn op de borst, kortademigheid en hartritmestoornissen.

Hoewel de aandoening doorgaans vaker voorkomt bij vrouwen, toont een studie van de University of Arizona onder bijna 200.000 patiënten aan dat mannen er aanzienlijk slechter vanaf komen. Mannen die getroffen worden door het syndroom hebben een sterftecijfer van 11,2%, bijna het dubbele van de 5,5% bij vrouwen. In totaal ligt het sterftepercentage op 6,5%, wat het gebroken hart syndroom allesbehalve onschuldig maakt.
Waarom mannen vaker overlijden aan deze stille killer
De exacte reden waarom mannen gevoeliger zijn voor de fatale gevolgen van deze aandoening is nog niet bekend, maar onderzoekers vermoeden dat het deels te maken heeft met late diagnose en minder zichtbare symptomen bij mannen. Bovendien zoeken mannen minder snel medische hulp bij stressgerelateerde klachten, wat een tijdige behandeling bemoeilijkt.
Wat wel duidelijk is: de complicaties zijn ernstig. Patiënten kunnen te maken krijgen met hartfalen, beroertes of zelfs een hartstilstand. Het onderzoek pleit dan ook voor meer bewustzijn, betere diagnostiek en gerichte behandeling. Vooral bij mannen die bekend staan als risicogroep, maar zelden als eerste aan stressgerelateerde hartproblemen worden gekoppeld.