Iedereen kan een internetheld zijn, maar wie kan zich in de werkelijkheid nou écht goed verdedigen? En dan heb ik het niet over je tegenstander helemaal tot moes slaan, maar over het beheren van technieken waarmee je een ander op een slimme manier neerlegt.
Toen er nog helemaal geen wapens bestonden, was vechtkunst nodig om jezelf te kunnen verdedigen tegen andere mensen, dieren en overige bedreigingen. Ondanks het feit dat je vechtsporten zoals Judo, Karate en Aikido nu misschien niet meer zo snel in de werkelijkheid zult gebruiken, is het toch fijn om te weten hoe je jezelf kunt verdedigen op een degelijke manier én is het een hele toffe besteding van je vrije middag!
Judo
De bedoeling van deze Japanse zelfverdedigingskunst is dat kracht geen enkele rol speelt, ‘ju’ staat dan ook voor ‘zacht’ en ‘do’ voor ‘weg’. Kort gezegd leert judo je hoe je een ander of jezelf kunt laten vallen zonder dat dat voor beide partijen al te veel pijn doet. Als je je tegenstander dan eindelijk neer hebt gelegd hou je ‘m even stevig vast in de houdgreep, en als hij dan na 25 seconden nog steeds niet is ontsnapt, ontvang je een ippon. Die ippon wil je trouwens graag hebben: dit is de hoogst mogelijke score (!!). Tijdens je grote overwinning wil je er natuurlijk goed uitzien, en dat begint allemaal bij een mooi judopak, ook wel een gi genoemd. En combineer je deze dan met een katoenen judoband of zit jij al op het niveau van een zwarte satijnen band? Het valt nog allemaal niet mee om een echte judoka te zijn..
Karate
Ik ken karate vooral van alle ‘The Karate Kid’ films die in de jaren ‘80 en ‘90 een grote hit waren. En die finale scène waarin Daniel zijn tegenstander Johnny verslaat met de welbekende kraanvogelschop en vervolgens wordt overstelpt door knappe meiden, tsja, dat zegt twee dingen: ken je technieken en draag een wit karatepak mét hoofdband erbij. Punt.
In ieder geval, als je van stoten, trappen en een verwurging op z’n tijd houdt, dan is karate wat voor jou! Bij karate draait het echter niet om het winnen of verliezen, maar om het verbeteren van je karakter. Dus naast dat je wat afweertechnieken leert, wordt je ook nog eens een beter mens. Win-win-situatie, toch? Daarnaast leer je met de blote hand een plank door midden te slaan, en hoewel ik niet zou kunnen bedenken wanneer je dat in het dagelijks leven nodig hebt, is het wel gewoon heel tof om te zeggen dat je het kan.
Aikido
Aikido is de meest filosofisch gegronde vechtsport van de drie. Ook al noemen de aikidoka’s het zelf helemaal geen vechtsport, aangezien er geen nadruk wordt gelegd op het competitie-element. Maar bij karate gaat het ook niet om het winnen en dat wordt wél een vechtsport genoemd … it’s complicated.
Kenmerkend voor aikido is dat de aikidoka de kracht gebruikt die de aanvaller heeft ingezet om deze vervolgens weer tegen de aanvaller zelf te keren. Het draait allemaal om het verstoren van het evenwicht van de aanvaller, door zijn stoot- of slagkracht het doel te laten missen. Om dit te kunnen wordt je bij aikido getraind op een goede lichaamshouding, ruimtelijk bewustzijn, timing en vloeiende bewegingen. Het klinkt misschien allemaal wat zweverig, wat het overigens ook letterlijk is met al die cirkelvormige bewegingen, maar het is het proberen waard.
Uiteindelijk mag je zelfs een heel ander aikidopak aan: de hakama. Wanneer je deze traditionele broekrok draagt laat dat zien dat je een bepaald niveau hebt gehaald, maar ook dat je je goed voelt bij de uitoefening van aikido. Tegen mensen die de sport niet zo goed kennen kun je overigens ook gewoon zeggen dat je een enorm gevorderde aikidoka bent en daarom de hakama mag dragen, dan voel jij je ook weer even het mannetje.
Wees welkom bij Aiki-Budo
Aiki-Budo is een online vechtsportwinkel waar je tegen een scherpe prijs terecht kunt voor al je kwaliteit vechtsportartikelen. Bestel snel en gemakkelijk online (vóór 16:00 uur besteld = de volgende dag in huis) of kom langs de winkel in Amsterdam!
OSU!