4 praktische tips voor het beginnen van een eigen webshop
Home » 4 praktische tips voor het beginnen van een eigen webshop

4 praktische tips voor het beginnen van een eigen webshop

door DailyBase.nl

Nu een groot gedeelte van de Nederlanders verplicht thuis moet werken, ziet men ineens de voordelen in van thuis aan de slag gaan. Er is zelfs een behoorlijke groep mensen die thuiswerken als het nieuwe normaal ziet na de crisis.

Het beginnen van je eigen webshop, een mooi streven, lees gauw verder in de artikel hoe je daar mee kunt starten!

Dat is niet voor niks, gezien het aantal voordelen van thuiswerken. Je bent bijvoorbeeld geen tijd kwijt aan het reizen naar je werklocatie, hebt minder tot geen onnodige praatjes met collega’s en je kiest je eigen pauzemoment. Ook is er vanuit huis veel meer mogelijk dan je denkt: vanuit huis werken gaat in de praktijk eigenlijk best eenvoudig. Zo is er inmiddels een groot aantal Nederlanders dat vanuit hun eigen woning een webshop runt. Hoe je hiermee begint, lees je in dit artikel.

Zorg voor een duidelijk doel en gerichte motivatie

Het beginnen van een webshop is spannend, omdat je bij de start niet weet hoe het zal gaan. Feit is dat men anno 2020 meer online aankopen doet dan bijvoorbeeld het jaar ervoor. Natuurlijk heeft deze gekke periode waarin we veel thuis moesten blijven hiermee te maken. De kans is echter groot dat een groep die hiervoor amper online bestelde ineens de voordelen inziet van hoe gemakkelijk online shoppen eigenlijk is. Win-winsituatie wanneer je wilt beginnen met een webwinkel.

Om je te onderscheiden van andere webshops is het daarom van groot belang om een duidelijk doel te hebben met een gerichte motivatie. Wat wil je bereiken met je webshop? Hoe wil je dat gaan doen? En: wat maakt jouw webwinkel anders dan de rest, waardoor klanten eerder bij jou shoppen? Zorg ervoor dat je opvalt met een pakkende naam en een unieke business.

Opzetten van de webshop

Zodra je een plan hebt gemaakt voor het opzetten van je webwinkel is het tijd om daadwerkelijk een online winkel te beginnen. Er is een aantal online systemen waar je binnen no time een eigen webwinkel op kunt zetten die je kunt koppelen aan een hosting. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een eigen webshop te ontwerpen. Wellicht is het echter in het begin handiger om je tijd en geld te investeren in een eenvoudige optie, zodat je in ieder geval weet of je concept wel of niet werkt. Kies hierbij altijd voor een systeem waarin je de mogelijkheid hebt om te groeien.

Zodra je webwinkel inmiddels posities heeft in Google is het namelijk zonde om niet vanuit daar verder te kunnen bouwen. Hierbij mag je best wat geld uitgeven: goedkope systemen hebben vaak niet de volledige functies die je wel nodig hebt voor een online webshop. Denk hierbij aan een productfilter, de mogelijkheden hoe te betalen en de contactpagina. Wat betreft template of lay-out is het aan te raden om te kiezen voor een thema dat bij de shop past.

Verzendmethodes van je webwinkel

Waar veel ondernemers in het begin nog niet aan denken, is de manier hoe je bestellingen gaat verzenden. Dit moet je in ieder geval voor jezelf geregeld hebben voordat je je webshop online gooit. Anders kom je voor een hoop stress te staan wanneer de eerste bestellingen zijn geplaatst. In Nederland kun je kiezen voor verschillende verzendmethodes. Wanneer je een keuze moet maken, is het verstandig om te kijken naar de verzendkosten per aanbieder. Waar ben je het goedkoopst uit? Is er een bedrijf waar je terecht kunt voor een vaste prijs per x aantal pakketten? Denk ook aan eventuele retouren en internationale verzendingen.

In Nederland vind je een groot aantal bedrijven waar pakketten versturen voor webshops centraal staat. Dat betekent dat deze bedrijven precies de ervaring hebben waar jij wellicht naar op zoek bent als startende ondernemer. Twijfel je over meerdere bedrijven dan is het aan te raden om eens contact op te nemen met de klantenservice van die postorderbedrijven. Zij kunnen je sowieso meer vertellen over hun manier van werken en wat ze voor jouw webshop kunnen betekenen.

Bekendheid krijgen voor je webwinkel

Heb je inmiddels een goede basis met producten, informatie over betalen en verzenden en een duidelijke manier van contact op kunnen nemen? Top! In dat geval ben je klaar voor de volgende stap: je webshop onder de aandacht van potentiële klanten krijgen. Wat veel (beginnende) bedrijven vandaag de dag doen, is samenwerken met (micro) influencers. Zij kunnen jouw producten promoten via social media, een blog of blog. Influencermarketing is iets wat helemaal bij deze tijd past – én wat ook nog eens hartstikke goed werkt. Kies hierbij altijd influencers uit die goed bij je merk passen en ga voor mensen met een nauwe band met hun publiek. De kans is op die manier groter dat lezers, luisteraars of kijkers van die influencers óók een bestelling zullen plaatsen.

Influencers kunnen niet al het werk voor je doen wanneer het om bekend(er) worden gaat. Het is ook belangrijk om zelf aan de slag te gaan met SEO en marketing. Start daarom direct met een SEO traject om beter gevonden te worden in de zoekmachines. Begin ook met het aanmaken van social media accounts voor een goede vindbaarheid. Met deze tips heb je in ieder geval een goed begin van je webshop. Uiteindelijk draait het om het draaiend blijven houden van de online winkel, maar hierbij geldt altijd: een goed begin is het halve werk.

Het beginnen van je eigen webshop is hiermee officieel gestart. Succes!


Check ook: Droom jij van een eigen webshop? Start vandaag nog met Shoppagina.nl!

Meer sterk spul