In de afgelopen jaren lijken nieuwe ADHD gevallen te exploderen. Steeds meer volwassenen, waaronder vooral ook veel vrouwen krijgen te horen dat ze ADHD hebben. Is deze golf aan nieuwe gevallen echt zo? Deskundigen geloven het in elk geval niet en laten weten dat het eigenlijk iets te maken heeft met het herkennen van de aandoening! Lees snel verder en kom er meer over te weten.
Van onbekend naar zichtbaar
Decennialang werd ADHD vooral gelinkt aan drukke jongetjes in de klas. Volwassenen met concentratieproblemen of chronisch uitstelgedrag werden vaak weggezet als lui of ongeorganiseerd. Vrouwen vielen al helemaal buiten beeld, omdat hun symptomen zich vaker uiten in interne onrust, perfectionisme en emotionele overbelasting. Pas recent komt er aandacht voor de brede manier waarop ADHD zich kan manifesteren – ook buiten de stereotype symptomen.
Sociale media spelen hierin een opvallende rol. Platforms als TikTok en Instagram hebben ADHD zichtbaarder gemaakt dan ooit. Hoewel er zeker verkeerde informatie circuleert, zorgen herkenbare video’s en persoonlijke verhalen ervoor dat mensen zich eindelijk begrepen voelen. Dat leidt ertoe dat velen zich laten testen – en voor het eerst in hun leven antwoorden krijgen. Hierbij krijgen ze dan vaak ook te horen dat ze inderdaad ADHD hebben.
De impact van een ADHD-diagnose
De stijging van het aantal ADHD gevallen is dus niet zozeer een teken van overdiagnosticering, maar eerder van rechtzetting. Voor veel volwassenen betekent een diagnose erkenning van jarenlange worstelingen. Ze begrijpen plots waarom bepaalde dingen zoveel moeite kosten, en dat ze niet ‘gewoon slordig’ of ‘emotioneel’ zijn.
Met de juiste begeleiding, medicatie of therapie kunnen deze mensen hun leven eindelijk op hun eigen manier organiseren. Dat zorgt voor minder schaamte, betere relaties en soms zelfs een compleet nieuwe carrière. Door de verschuiving in hoe ADHD wordt bekeken – van kinderstoornis naar levenslang neurodivers profiel – verandert ook de maatschappij langzaam mee.