Heb jij je ook weleens afgevraagd waarom sommige gerechten een vreemde naam hebben? En wil je graag weten waar deze namen eigenlijk vandaan komen en wie ze heeft bedacht?
Lees dan snel verder, want hier kom je de verrassende (achtergrond) verhalen te weten achter deze negen bekende gerechten. De gerechten uit dit artikel kun je overigens ook eenvoudig zelf maken. De recepten zijn hier te vinden. Zo heb je bij verjaardagen tenminste weer iets leuks om te vertellen over deze gerechten!
- Pizza margherita
Natuurlijk weet je dat pizza uit Italië komt. Het werd vroeger vooral gegeten op straat door arme mensen, totdat koning Umberto I en zijn vrouw koningin Margherita van Savoye in 1889 een bezoek aan Napels brachten. Ondanks dat pizza toen niet door rijken (en zeker niet door aristocraten!) gegeten werd, zag Margherita pizza wel zitten.
Pizzabakker Raffaele Esposito mocht daarom voor de koning en zijn vrouw drie soorten pizza’s maken. Hij koos voor een pizza met olijfolie en kaas, een met ansjovis en een met basilicum, mozzarella en tomaat (overeenkomend met de kleuren van de Italiaanse vlag). Die laatste versie vond bij de koning gretig aftrek en daarom werd deze pizza naar zijn vrouw Margherita vernoemd!
- Fondue
Het Franse werkwoord “fondre” betekent “smelten” en dit woord lijkt natuurlijk op… fondue! Dit gerecht werd al in de 18e eeuw in Frankrijk gegeten, maar de versie zoals we die nu kennen, is aan het einde van de 19e eeuw ontstaan in Zwitserland als nationaal gerecht. Fun fact: de originele Franse versie bevat eieren, maar de Zwitserse versie niet.
- Nacho’s
Ignacio Anaya, kok van beroep, woonde in 1943 in het Mexicaanse Piedras Negras, net over de grens met Verenigde Staten. Anaya’s bijnaam onder vrienden was “nacho” en zijn restaurant werd een keer laat op de avond bezocht door de echtgenotes van Amerikaanse soldaten. “Nacho” wilde eigenlijk zijn restaurant al sluiten, maar besloot toch open te blijven voor de dames en nog wat extra omzet mee te pakken.
Ignacio ging improviseren met ingrediënten die hij nog in de keuken had liggen en bedacht een nieuwe snack. Hij sneed de tortilla’s in kleine driehoekjes, deed hier wat cheddar en jalapeñol-pepers op en stopte het geheel in de oven. De gasten vonden het zo lekker dat ze aan de kok vroegen hoe het gerecht heette, waarop Ignacio antwoordde “Nacho’s especiales!”.
- Hotdogs
Over het ontstaan van hotdogs doen veel verhalen de ronde. Een van de bekendste verhalen is dat worsten-makers in 1800 het verwijt kregen dat ze hondenvlees gebruikten. “Dog” werd dus toen gebruikt voor worsten.
- Kapsalon
Bijna iedereen die een avondje op stap is geweest, heeft weleens een kapsalon besteld. Dit gerecht is pas in 2003 ontstaan en is dan ook relatief nieuw.
Het verhaal gaat zo: de eigenaar van een Rotterdamse kapsalon bestelde vaak een speciale schotel waarin al zijn lievelingsingrediënten zaten. Dit werd samengesteld in een shoarmazaak in dezelfde straat. Het gerecht werd op een gegeven moment steeds vaker besteld en anno nu is het bekend door heel Nederland geworden!
- Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti alla puttanesca komt oorspronkelijk uit de rosse buurt van Rome. “Putta” betekent dan ook prostituee in het Italiaans. Ook hier bestaan verschillende versies van het verhaal.
Een bekend verhaal is dat prostituees dit gerecht aten om zich voor te bereiden op een drukke nacht. Anderen zeggen weer dat vrouwen deze saus maakten voor hun man omdat ‘ie snel klaar is. Zo hadden de vrouwen overdag tenminste tijd voor andere dingen…
- Tarte tatin
De gezusters Caroline en Stéphanie Tatin verdienden in 1889 hun geld met taarten bakken. Op een dag vergaten ze de bodem te plaatsen bij een van hun appeltaarten, maar besloten ze om nog snel een deegbodem bovenop de taart te maken. Zo is dus de omgekeerde taart oftewel tarte tatin ontstaan.
- Vol-au-vent
De vol-au-vent is ontstaan doordat de Fransman Marie-Antoine Carême een keer per ongeluk bladerdeeg in plaats van kruimeldeeg gebruikte. Na het bakken ontstond er een pasteitje in de vorm van een toren, waarop Carême riep “il vole au vent!” (“hij vliegt in de lucht!”).
- Sandwich
Het wereldberoemde broodje is vernoemd naar de Britse aristocraat John Montagu, de 4e Earl van Sandwich (1718 tot 1792). Het verhaal gaat dat hij gokverslaafd was en zijn vlees tussen twee sneetjes brood stopte, zodat zijn kaarten niet vies werden.