De 5 belangrijkste lessen geleerd van 10 jaar vechtsport
Home » De 5 belangrijkste lessen geleerd van 10 jaar vechtsport

De 5 belangrijkste lessen geleerd van 10 jaar vechtsport

door DailyBase.nl

Zo’n goede 10 jaar geleden besloot ik mijn weke slappe dikke lijf in de strijd te gooien. Ik wilde fitter worden, ik wilde weerbaar worden, ik wilde sterker zijn, ik wilde mezelf kunnen verdedigen als het nodig is. Ik was altijd al geïnteresseerd in fightgames zoals Street Fighter en Tekken, ik keek vroeger regelmatig showworstelen, Jean Claude en Arnold waren mijn jeugdhelden en bullebakken kregen op het schoolplein van mij altijd een verrassende portie zelfverdediging. Let’s fight then!

Nu een decennia later heb ik heel wat wijze lessen geleerd dankzij vechtsport. Ik wil graag met jullie de vijf belangrijkste lessen delen die mij zonder twijfel een beter persoon hebben gemaakt.

Vechten is een kunstvorm

Ik begon met boksen om de basics van stoten, ontwijken en voetenwerk te leren. Al gauw vond ik het te beperkt en ging ik voor het kickboksen. Mooi geplaatste trappen, knieën en ellebogen waren welkom in mijn arsenaal van moves. Toch bleek ik kansloos te zijn tegen de jongens van het MMA (Mixed Martial Arts). Die hadden het grondwerk namelijk óók onder controle. Hoe hard ik ook kon trappen en slaan, op de grond was ik een spartelende walvis. Zelfs een knaap die de helft van mijn gewicht was kon mij opvouwen als een pannenkoek. Na twee jaar zwoegen op de mat kon ik me eindelijk ook op dat vlak staande houden (lees: tegen de beginners en amateurs, de heren die het al langer doen zijn tovenaars!). Hoe meer tijd je spendeert, hoe meer je erachter komt wat voor een kunstvorm het eigenlijk is. Je ziet er zelfs schoonheid in als je goed kijkt.

Goede gear is essentieel

Mocht je het zelf overwegen, zorg er dan voor dat je goede gear hebt, oftewel fatsoenlijke bokshandschoenen kopen is een must, een paar wraps om je handen en polsen te verstevigen (trust me on this one!) en een stevig paar boksschoenen om lekker uit de voeten te komen. Investeer in kwaliteit, daar krijg je beslist geen spijt van. Mocht je nog lang niet de mat op durven, je kunt natuurlijk altijd thuis uitgebreid rammen op een zak, check it out >  online bokszak kopen

Dat pure gevoel

Zodra je één tegen één staat met iemand die je kan slaan, realiseer je pas hoe puur deze vechtsport is. Het is namelijk mano e mano, jij en je tegenstander, tegen elkaar, met elkaar. Alleen dit moment doet ertoe. Het is puur, rauw en eerlijk. Dat pure oergevoel is een unieke sensatie die elke man eens gevoeld zou moeten hebben. Vechtsport is zoals je leest niet alleen fysiek, maar eigenlijk vooral emotioneel. Het is dealen met diverse emoties in gevecht. En hoe sterker je mindset, hoe beter je je staande houdt.

De vechtersmentaliteit

Ik kwam naar de vechtsport om onder andere fitter te worden, niet zozeer om klappen te krijgen. Een flinke dreun van een zwaargewicht is echt geen pretje. Een trap in je nek ook niet. En niet aftikken tegen een pijnlijke enkelklem al helemaal niet. Het vergt een unieke persoonlijkheid als je carrière wil maken in deze sport. Het vergt een vechtersmentaliteit, en die had ik niet. Ik hield van de workouts, de kameraadschap, de technieken, maar niet van de blauwe plekken, de gekneusde tenen en de verrekte nekspieren. Pas na een paar goede tikken leer je of je wel of niet die taaie mentaliteit in je hebt. En sommige eindbazen zoals Rico Verhoeven en Conor McGregor hebben dat!

Onderschat niemand

Als redelijk grote en van natuurlijk sterke vent dacht ik altijd wel het mannetje te zijn. Totdat ik ging sparren met jongens die het spelletje al wat beter begrepen. Deze jongens/mannen waren vaak kleiner en lichter dan ik. Ze gaven me het lesje nederigheid dat ik nog niet bezat, oftewel; onderschat nóóóit iemand!  De kleinste man met het guitigste gezichtje kan de grootste killer in de zaal zijn en de grote boze beer met zijn gespierde armen kan de grootste poes zijn. Het koren wordt van het kaf gescheiden zodra de handschoenen elkaar aantikken.


Hopelijk heb je wat aan mijn geleerde lessen, wellicht trek je dankzij deze tips zelf nu ook de stoute (hand)schoenen aan. Vechtsporters begroeten elkaar altijd met een kenmerkende groet, waarmee ik ook graag dit artikel wil afsluiten;

Osu !

——–
Dit artikel is in samenwerking gemaakt met Aiki Budo
Burg. v. Leeuwenlaan 59 – 1064 KL Amsterdam – 020-6136764
http://www.aiki-budo.nl

Meer sterk spul